Előadó bemutatása

A Lindz West által alapított hip-hop/rap zene és tánccsapat 2005-ben mutatkozott be, és azóta uralja nemcsak az európai, hanem lassan a többi földrész színpadát is. Az együttes pörgős zenéje mellett különleges színpadi showjával próbálja hiteles mondanivalójára felhívni a figyelmet.

A frontember saját együttese megalapítása előtt más zenei projekteket is támogatott. Egy interjúban azt nyilatkozta az énekes-rapper, hogy Isten azt helyezte a szívére: “Te misszionárius vagy Dél- Manchester-ben, ne hagyd el a várost!” Miután elkezdett szolgálni a város börtöneiben, iskoláiban, és az ott lakó fiataloknak, akkor megértette, hogy neki ott a helye. Lindz a 2004-ben feloszló The Tribe brit keresztény tánc együttes – aminek három évig a tagja volt – továbbgondolásaként alkotta meg az LZ7-t. Így ő a brit csapat megálmodója és egyben létrehozója is.

Az együttes első nagylemeze 2005 decemberében jelent meg ’Ruckus’ címen, melyen még a rockosabb formát választották üzenetük kifejezésére. Ez nem is csoda, hiszen akkoriban olyan előadók inspirálták őket zeneileg, mint a Linkin Park vagy éppen a hazai keresztény körökben is szeretett TobyMac. A korongról az egyik legismertebb dala a ’Colour’, melyben a rasszizmus ellen szólalnak fel és az emberek elfogadására buzdítják a hallgatóságot.

Következő kiadásuk egy EP volt, amely 2008 augusztusában jelent meg ’Gasoline’ címen. A hét számot felölelő kislemez legnagyobb dala a ’ This Little Light’ volt, ami azóta is hatalmas slágernek számít és szinte minden fellépésén előadja az LZ7. Erre készült az együttes első klipje is, üzenete pedig nagyon egyszerű: mi vagyunk a fény, akik ragyogunk a világban. Ahogy a gyerekek is mondják benne: “You are the light of the world / A city on a hill that cannot be hidden” – “Ti vagytok a világ világossága / Egy város a dombon, amely nem rejthető”. A kislemezen található dalok már sokkal inkább poposabb, hip-hop-osabb irányba mentek el, ellentétben a debütáló ’Ruckus’-szal. Ahogy szoktak mondani: ez hozta meg nekik az áttörést – legalábbis zenei értelemben mindenképpen.

Néhány tagcsere után az LZ7-nek a második nagylemeze 2010 októberében került kiadásra ’Light’ címen. Ebben az évben a csapat részt vett a ’Somebody Please Help’ című projektben is, amelyben a brit keresztény előadók fogtak össze a haiti földrengés áldozataiért – egy közös dalt írtak és vettek fel (Give Out The Love). Ez a korong – a zenekritikusok szerint is – sokkal energikusabb, izgalmasabb számokkal van megtöltve, így nem is csoda, hogy ezzel még többen megismerték és megszerették őket. Erről a legnagyobb slágereik a ’Dance the Night Away’ – melyre előszeretettel mozgatják meg a közönséget, és a ’The4Points’ – mely egyben egy thebandwithnoname- es dal. Ennek az albumnak a kapcsán már olyan nevekkel említették őket egy cikkben, mint a Black Eyed Peas, hiszen zenéjük stílusa és minősége megütötte a hihetetlen népszerűségnek örvendő amerikai csapat szintjét. A LZ7 zenei szolgálatát a ’ The Message Trust’ nevű keresztény szervezetben hasznosítja leginkább, akik minden évben több tízezer tinédzsert érnek el üzenetükkel az iskolákban, egész Nagy-Britannia szerte. Céljuk, hogy a fiataloknak átadják az örömhírt a zenén és a táncon keresztül, beszélgessenek velük, majd különböző tanfolyamokat tartva tanítsák meg őket arra, hogyan tudnak adottságaikat felhasználva hatékonyan evangelizálni.

2012-ben született meg Matt Redman és LZ7 közös, ’Twenty Seven Million’ című dala, mely az A21-es kampányt támogatva szólal fel az emberkereskedelem és modern kori rabszolgaság ellen. Lindz fontosnak tartotta, hogy a dal mellett részese legyen 2013 őszén egy Európán áthaladó, több száz kilométeres biciklitúrának is, amelynek állomásain – így Budapesten is – felemeljék hangjukat azokért, akik nem tudnak magukért szólni.

Az együttes legfrissebb kiadása ősszel jelent meg ’Aftershow’ címmel, amely a stílusát tekintve a most divatos dubstep, elektronikus zene felé irányul. A saját szerzemények mellett Lindz közös dalt készített többek között Matt Redman-nal és az amerikai Family Force csapatával is. Ezen a lemezen található a ’Give Out Love’ című szám is, amelynek klipjét Haitin forgatta, ahová a Compassion keresztény segélyszervezet támogatójaként utazott ki.

LZ7 eddigi fennállása alatt szolgált már börtönben, gyülekezetben, fesztiválon, iskolában egész Európa szerte, de a többi kontinensen is. Zenéjüket egyaránt szeretik és hallgatják az emberek otthonaikban, a gyülekezeteikben, az ifjúsági csoportjaikban, az iskoláikban vagy éppen egy-egy klubban, korosztálytól függetlenül. Céljuknak mindvégig azt tekintik, hogy bemutassák Istent, egymás elfogadására bíztassák az embereket, szemléltessék a Jézus Krisztusba vetett hitet, és ezzel együtt lehetőséget adjanak minden fiatalnak, hogy elfogadják Jézust megváltójuknak. Lindz úgy nyilatkozott egy interjúban: “Szeretnénk látni, hogy a gyerekek megváltoznak. Szeretnénk kifosztani a poklot és feltölteni a Mennyet! Mi több száz, több ezer fiatalt szeretnénk látni kereszténnyé válni.” Ehhez méltán fellépéseik alatt nem csak lelkileg, hanem testileg is szeretnék megmozgatni a közönséget. Itt jöhet a kérdés, hogy mindehhez miből merítenek erőt?! Ezt a mottójukká vált Filippi 4:13-mal válaszolják meg: “Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.”

Tagok:
Lindz West – frontember/énekes
JORGY – énekes/MC
Nic Scholey – énekes
Lucy West – énekes
Joel Atkins – dobos
Ad Apt (Adam Brown) – DJ/MC

Albumok:
Ruckus (2005)
Gasoline EP (2008)
Light (2010)
Aftershow Festival Edition (2013)
Aftershow (2013)

Klipek:
This Little Light (2008) – http://youtu.be/LWjLf0rfvz4
This Little Light (2010) – http://youtu.be/_C4XwH7UitU
Aftershow (2013) – http://youtu.be/Xz5qbjuQC2A
Give Out The Love (2013) – http://youtu.be/q7f9saI8E1Y

Elérhetőségek:
https://www.facebook.com/LZ7UK
http://www.lz7.co.uk/

Tóth Szilvia cikke