Előadó bemutatása

Noel Richards személyében egy több mint harminc éve aktív dalszövegíró-dicsőítésvezetőt köszönthetünk, aki szolgálata során bejárta már az egész világot, hogy Istenről tegyen bizonyságot.

A walesi születésű Noel keresztény családban nevelkedett, így már kiskorában megismerkedett a hittel; nyolc évesen tért meg. Tinédzserként nagy hatással volt rá John Glass – gyülekezetének ifjúsági lelkipásztora -, aki többek között éneklésre és zenélésre buzdította a fiatal srácot.

Noel 1971-ben lépett először színpadra Bristol-ban egy keresztény rendezvényen, ahol Graham Kendrick is vendég volt. Őt látva, az akkor tizenhat éves srác eldöntötte: ez az amit keresett, ő is erre a szolgálatra vágyik. Elkezdett saját gyülekezetében dicsőíteni, majd a csapattal más közösségekben is szolgáltak. Az egyik ilyen alkalommal John Glass bemutatta Noel-nek azt az embert, aki a Youth for Christ (Fiatalok Krisztusért) nevű szervezetet vezette a városban. Ez a találkozás meghatározó volt számára, mert eldöntötte: életének középpontjába a missziót állítja. Az volt az álma, hogy főállásban zenélhessen, és az Urat szolgálhassa, így nagyon megörült, amikor teljes állást ajánlottak neki a Youth for Christ-nál.
Az énekes 1975-ben ismerkedett meg feleségével – Tricia-val, az első iskolai missziója során Plymouth-ban, ahová a Youth for Christ-tal utaztak. A lány egyfajta vezető volt az intézményben és az ő feladata volt a szolgálók fogadása. Tricia még nem ismerte Noel-t, de amikor meglátta, akkor a mellette álló barátjának ezt mondta: látod azt a srácot ott? Össze fogok házasodni vele! „Ez egy prófécia volt” – emlékezett vissza az első találkozásra a férj egy interjúban. Noel az elkövetkezendő hónapokban sokszor visszatért a városba, s végül Plymouth-ban kezdett el szolgálni ugyanabban a gyülekezetben, ahová Tricia is járt. Megismerkedésük után három évvel, 1978-ban házasodtak össze.

1980-ig a házaspár Plymouth-ban élt, ahol gyorsan növekedett a gyülekezet, de a vezetők fiatalok és tapasztalatlanok voltak. Gerald Coates – az egyik idősebb elöljáró – ezért azt javasolta Noel-nek és Tricia-nak, hogy mielőtt folytatnák az ottani szolgálatot, költözzenek Cobham-be néhány évre, ahol fejlődni tudnak.
noel3-180.jpgAz ötlet tetszett nekik, és mivel a közösség tagjai nagyon jó kapcsolatban voltak egymással, közösen úgy döntöttek, hogy ha valaki elmegy, akkor mindenki megy velük. Így bezárták a gyülekezetet, és a várostól 200 mérföldre lévő Cobham-be költöztek ötvenen. Ez egy radikális változás volt, a helyi újságok is írtak róla.
Tricia és Noel a Cobham Christian Fellowship-nél kezdett el szolgálni. Nem tudták, hogy mi lesz velük, hiszen egy idegen városban voltak. Ekkor született meg első gyermekük Sam. Amíg nem volt lakásuk, a helyiek vendégszeretetét élvezték – Isten gondoskodott róluk. Pár évvel később még egy gyermekük született, akit Amy-nek hívnak.

2010-ben költöztek Mallorca szigetére, Palma-ba.

A Noel Richards Band 1980 végén alakult, mely azóta is aktívan szolgál. Az évtizedek alatt több mint 30 országban jártak, köztük Amerikában, Brazíliában, Kanadában, Izráelben, Japánban, Mexikóban, Új-Zélandon, Szlovákiában, Hollandiában, Etiópiában, Finnországban, Csehországban és Magyarországon is. A csapat felállása az elmúlt 30 évben többször változott, jelenlegi tagjai:

Sam Richards – billentyűk
Neil Costello – gitár
Brad Mason – dob
Mark Prentice – basszus
Noel Richards – ének, gitár

Az énekes első saját szerzeménye az 1979-ben írt ’Lord and Father’ című dal, melyet négy évvel később a Thankyou Music adott ki. Noel a gyülekezetében mindig aktív dicsőítésvezető volt, de sosem gondolta, hogy a dalai világszerte ismertté válnak. Zenei életében 1987-ben következett be a fordulópont, amikor feleségével néhány óra alatt megírták az ’All Heaven Declares’ című dalt, ami nagy sikert és népszerűséget hozott számukra. Az együttes egyik legemlékezetesebb fellépése a 2000 januárjában megrendezett walesi koncert, amely során a Millennium Stadiumban 66 ezer ember előtt játszottak. Ezt a rendezvényt a BBC Televízió szervezte és élőben sugározta, így Angliában több mint 5 millió ember követte élőben az eseményeket. Érdekesség még, hogy a fellépést a helyszínen a walesi herceg is megtekintette. A másik nagyszabású koncert a ‘Champion of the World’ 1997-ben volt a Wembley-ben, ahol közel 45 ezren gyűltek össze dicsőíteni. Noel és csapata már többször vezetett dicsőítést Budapesten is, ahol több tízezer ember hallotta a jó hírt és az ő bizonyságát.

A dalszerző-dicsőítésvezető saját csapata mellett egy másik zenekarban is játszik – a The Hudson Taylors-ban – Brian Houston és Wayne Drain társaságában. A csapatnak 2002-ben jelent meg az első lemeze, 2011-ben pedig a ’The Lord Bless and Keep You’ látott napvilágot, melynek alkalmából újra turnéztak az elmúlt években.
Noel inspirálói között említi néhány barátját a Pioneer People Cobham-ből (egykori Cobham Christian Fellowship), rajtuk kívül Gerald Coates-t, Graham Kendrick-et, Chris Bowater-t és Les Moir-t is. Az énekes sok dalt írt közösen a feleségével, melyek közül talán a legismertebbek a By Your Side, a My Lips Shall Praise You és a Welcome King Of Kings.

A brit származású dicsőítésvezetőnek elmondása szerint nincs semmilyen különös hobbija, hiszen érdeklődésének középpontjában a szolgálat, a család és a barátok állnak. Hálás azért, hogy a „hobbi”zenélés a munkája is lett. Kikapcsolódásnak tekinti a vásárlást, emellett pedig igyekszik fizikai erőnlétére is odafigyelni, ha teheti, rendszeresen úszik és biciklizik. Az egyetlen dolog amit nehezen visel az a hideg.

Lemezei:
The Danger Line (1986)
Lionheart (1989)
By Your Side (1990)
Up to Zion (1992)
Thunder in the Skies (1993)
Warrior (1994)
Dangerous People (1996)
Noel Richards Live (1996)
Behold the Lord – The New Hymn-Makers (1997)
Calling All Nations (1999)
The Songs Of Noel Richards (2004)
Road to Berlin – Noel Richards Band (2004)
Noel Richards – 25 Years. The Singer, The Songs (2005)
Calling All Nations – Global Gathering (2006)
Love Songs of Heaven (2008)
Heanven’s King (2008)

Videók:
We Want To See Jesus Lifted High
Heaven’s Declare
Let Your Love Come Down
By Your Side
This is Our Greatest Joy
You Are My Passion
He Has Risen
Heaven’s King
For All The People
Come Out Of Darkness

Elérhetőségek:
https://www.facebook.com/pages/Noel-Richards/42896427601
http://www.noelrichards.com/

Tóth Szilvia cikke