Előadó bemutatása

Tim Hughes – születési nevén Timothy Llewellyn Hughes – egy fiatal zenész Nagy-Britanniából, aki boldog családapaként, sikeres dalszövegíróként és nem mellesleg aktív szolgálóként éli meg sűrű, de annál áldásosabb napjait. Tim hívő családban nőtt fel; édesapja anglikán lelkész, így nem csoda, hogy ő is ebben az egyházban kezdte meg szolgálatát, miután tinédzserként megtért.

Zenei pályafutása 1997-ben indult, amikor a Soul Survivor nevű fesztiválon lépett fel, mint dicsőítésvezető. Tim később Matt Redman helyét vette át a Soul Survivor Watford Gyülekezetben, mint dicsőítő-pásztor. Az ő kiadásukban jelent meg az énekes első, Martyn Layzell-lel közös albuma, a ’Reward’. A tizenegy dalt tartalmazó nagylemez megformálásában Matt Redman volt segítségükre, aki életerősnek nevezte az egész alkotást, mely elmondása szerint friss, bizalmas imádás szövegeit tárja a hallgatók elé.

Tim később, 2005-től a London központjában található Holy Trinity Brompton nevű anglikán egyház igazgatója lett, egy évvel később pedig Al Gordon-nal összefogva megalapította a Worship Central nevű nemzetközi dicsőítő szervezetet. A 2006-os megalakulás óta ennek az iskolának az eseményein több mint 75 000 ember vett részt Kaliforniától egészen Hongkongig a világ összes tájáról. A dicsőítésvezetőknek, zenészeknek és hívőknek rendezett összejöveteleken felekezettől és nemzettől függetlenül egységbe kerülnek az emberek, és együtt emelik fel Jézus nevét. Ezek az alkalmak mindig nagyon áldottak és inspirálóak a résztvevők számára. “Azt hiszem, az egyháznak kétségtelenül szüksége van arra, hogy elfogadja azt a kreativitást, szenvedélyt és hitelességet, ami létrejöhet az imádatban. Ez csak akkor fog megtörténni, ha képezzük a vezetőket. Nagyban kell gondolkodnunk. Meg kell változnunk, fejleszteni és bátorítani kell ezt az utat és azt is, ami azon túl van. És ha ezt tesszük, akkor úgy gondolom, hogy ez lesz a kulcsa az egyháznak a társadalom megváltozásához. Szóval ez egy nagy látás, és mi próbáljuk ezt tenni minden lehetséges módon.” – nyilatkozta a zenész egy interjúban, amikor a Worship Central-ról kérdezték.

Az énekes első szóló lemeze 2001-ben jelent meg, mely a ’Here I Am To Worship’ címet kapta. Ennek a korongnak a címadója az a bizonyos dal, amelyet nemcsak hazánkban, hanem szerte a világon ismernek és szeretnek, akár angolul, akár a saját nyelvén énekli valaki. Ezzel az előadó elnyerte a GMA Dove Awards két díját is: 2003-ban ’Az év leginspirálóbb stúdió dala’, 2004-ben pedig ’Az év dicsőítő dala’ címet. A stúdiózás időszakában olyan szakemberekkel dolgozott együtt Tim, mint Dwayne Larring és Jason Halbert (a SONICFLOOd egykori alapító tagjai).

Három évvel később Tim a ’When Silence Fall’ című albumával jelentkezett, melyen olyan ismert, már-már slágernek mondható művek szerepelnek, mint a ’Beautiful One’, a ’Comsuming Fire’, vagy éppen a bónusz számként szereplő ’Saviour’. Utóbbit a The 29th Chapter nevű brit hip-hop csapattal vette fel a zenész. Ennek a korognak a producereként azt a Nathan Nockels-t választotta, aki Matt Redman – Facedown című lemezének elkészítésében is közreműködött. Érdekesség, hogy a dalokat Nashville-ben és Prágában vették fel.

2007 tavaszán került kiadásra az énekes harmadik nagylemeze, a ’Holding Nothing Back’, ezen kapott helyet a ’Happy Day’ című világhírű dicsőítő dal. Ezt a művet Húsvét időszakában írta Tim. Egy gyülekezeti taggal beszélgetve gondolkozott el azon, hogy a kereszthalálról mennyi szerzemény van, de arról hogy Jézus él, milyen kevés. Így született meg ez a vidám dal, amit így jellemez: “ez egy csodálatos igazság, el kell énekelnünk és ünnepelnünk, hogy Jézus él – ez különbözteti meg a Happy Day-t a többi, hozzá hasonló szerzeménytől.” A korong elkészítésekor a produceri székben Matt Bronleewe (Michael W Smith, Rebecca St James & Leeland) és Nathan Nockel ült, akik szerint rendkívüliek lettek az új felvételek. Az album elkészítésében néhány vendégművész is közreműködött, így gitáron Stu G (Delirious?) és Lyle Workman (aki Sting-gel is játszott), valamint a gyönyörű énekes-dalszerző Brooke Fraser is.

2008-ban elkészült Tim első élő felvételes CD/DVD kombója – a ’Happy Day’, melyen régebbi és friss művek keveréke található meg. Ennek dalait egy Worship Central eseményen rögzítették, amit a Shepherds Bush Empire-nél tartottak Londonban. Ennek a kiadása 2009 márciusában történt meg; az egyik legismertebb dal róla pedig a ’Dance’, melyben ismét megfordult a brit The 29th Chapter csapata.
Tavaly jelent meg a brit énekes legutóbbi, ötödik szólólemeze, a ’Love Shine Through’. A felvételek elkészítése során Martin Smith (Delirious?) foglalta el a produceri széket, emellett pedig olyan vendégek is tiszteletüket tették, mint Marc James, Michael Guy Chislet, Ben Cantelon, Michael Guy Chislet (Hillsong United), a Jesus Culture egész csapata – Kim Walker-Smith-tel együtt, valamint a Rend Collective Experiment néhány tagja is.
Tim Hughes zenei szolgálata mellett az írói pályán is kamatoztatja talentumait. Eddig három könyvet adott ki dicsőítéssel kapcsolatos témakörben: Passion for Your Name (2003), Holding Nothing Back (2007), valamint Al Gordon közreműködésével – Worship Central (2011). Emellett a Compassionart nevű brit jótékonysági szervezet egyik segítő tagja is, melyet Martin Smith (Delirious?) és felesége – Anna, alapítottak.
Tim 2004-ben vette feleségül Rachel-t, akit egész életében ismert, együtt nőttek fel. A férfi nem csak társnak és a legjobb barátjának tartja a fiatal hölgyet, hanem egyik legfőbb támogatójának is a dalszerzésben. Házasságkötésük óta családjuk három taggal gyarapodott, gyermekeik: Phoebe Joy, Simeon John és Lois Jubilee.

Albumai:
Here I Am To Worship (2001)
When Silence Falls (2004)
Holding Nothing Back (2007)
Happy Day (2009)
Love Shine Through (2011)

Videói:
Counting On Your Name – http://www.youtube.com/watch?v=4hwZnJdcJjU
Happy Day – http://www.youtube.com/watch?v=BOiIW8nrw5g
Whole World In His Hands – http://www.youtube.com/watch?v=bLK9IpF4y2k
At Your Name – http://youtu.be/xsUesM5yw9s

Könyvei:
Hughes, Timothy R.: Passion for Your Name (2003)
Hughes, Timothy R.: Holding Nothing Back (2007)
Hughes, Tim; and Gordon, Al.: Worship Central (2011)

“Mi egy olyan időben élünk, amikor nagy az egyházakban a tét. Óriási a közöny, ami befolyással van a mi generációnkra… szükségünk van az egyházra, hogy ebből kiemelkedjünk, szenvedélyesek legyünk Istennel kapcsolatban és elkötelezzük magunkat az életben. El kell kezdenünk az evangéliumot hirdetni: a nem rokonszenvest szeretni, a szegényeket és a gyengéket felemelni. Szóval tényleg hatalmas lépések kellenek! Úgy vélem a dalok eléggé jól kifejezik kicsoda Isten. Remélem, hogy lelkesítik az embereket, hogy valódi kapcsolatokat tudjanak kialakítani.” – nyilatkozta Tim a Christian Today honlapnak exkluzív interjújában.

Tóth Szilvia cikke