fbpx

Kosár

Örülök a beszélgetésnek, de sajnálom az apropót – szokta volt mondani Fiala János, a talán legjobb magyar interjúkészítő, amikor valamilyen sajnálatos eset miatt beszélget valakivel.

A vírus kapcsán nagyon sok mindent sajnálhatunk, de vannak olyan területei az életnek, melyeken új, magasabb szintre juthatunk. Ilyenek lehetnek (a teljesség igénye nélkül) a következők:

IMÁDSÁG

Imádkozni sokféleképpen lehet, de most sok embernek több ideje lett, így többet is tud imádkozni. Lehet, hogy van, aki életében először imádkozott egyfolytában egy órát. Lehet olyan, aki hitre jutása után aktív imádkozó volt, de a sok teendő miatt ez ellaposodott, s most talál vissza annak a bensőséges beszélgetésnek a zamatához. A sok ima pedig megváltoztatja a társadalmat is.

EGYÜTTÉRZÉS

Aki volt már intenzív osztályon, az tudja, milyen kiszolgáltatott ott az ember, amikor hányódik élet és halál mezsgyéjén. Belegondol a sokezer ember küzdelmébe, és úgy imádkozik értük, hogy kapjanak esélyt az örökéletre, és gyógyuljanak meg. Aki maradt már ott az út szélén munka nélkül, az tudja, hogy milyen érzés, s milyenek az azt követő hetek, hónapok. Imádkozik, és nyitott szemmel jár, hogy kell-e valakinek segíteni. Akinek ment már tönkre cége, az mélyen tud azonosulni azokkal, akik ott bukdácsolnak. Az együttérző ember pedig nagy kincs, mert ő tényleg megért téged, ha bajba kerülsz.

KÖZÖSSÉG

Felértékelődnek a rokoni, baráti, gyülekezeti kapcsolatok. Chatszobában, e-mailben, digitális módokon összejövünk, halljuk, látjuk egymást, s örülünk a másiknak. Ott ültünk kicsit idegenként – a templomban, imaházban mellette, és most a nappalinkból, dolgozószobánkból osztjuk meg, hogy kivel, mi van. Elmélyülnek a kapcsolataink, hívjuk a külföldön levő rokonunkat, örülünk, ha ránk csörög a régi osztálytársunk. A szeretet a közös harcok által mélyül el igazán. Most együtt küzdünk.

SEGÍTŐKÉSZSÉG

Többszázezer egyedül élő idős honfitársunk van. Egy rokonom becsöngetett minden korosabb lakóhoz a társasházban, hogy kell-e valami a boltból. Ha már vásárolunk, beteszünk még két csomag ásványvizet, és letesszük a kert kapujában, mert csak azt a vizet bírja a néni gyomra. Jobban észrevesszük egymást, és így köszönik meg a fiatalabbak az idősek tevékenységét, mert az ő vállukra lépve juthattak feljebb.

TÜRELEM

Ezt kell a legkevésbé magyarázni. Összezárva, kizárva, bezárva, várakozva – türelmesen.

Minden rosszban van valami jó – mondja a szólás. Az viszont tényleg jó, hogy a járvány előbb-utóbb megszűnik, de ami jót most megtanultunk, az itt marad bennünk és hatni fog köztünk.

A jó is terjedhet, nemcsak a vírus.