'56 Él

Budapest Kongresszusi Központ 2016. november 3.

’56 ÉL: East, Pintér Béla, Hanna Projekt

Teljesen megtelt a Budapest Kongresszusi Központ november 3-án olyan érdeklődőkkel, akik ezen az estén emlékezni kívántak a sok-sok névtelen ’56-os hősre és hálát adni Istennek, hogy megtartotta népünket ezekben a nehéz években amíg eljött a szabadulás ideje.

56 Él

László Viktor emlékeztetett bennünket, hogy mindig volt egy fehér hadsereg is, aki imában hordozta a nemzetet, és kell hogy hordozza ma is. Hangsúlyozta, 56 él, soha nem múlhat el eszméje, a forradalom – lelki értelemben – ma is tart, a bennünk rejlő reményt és hitet helyesen kell tudnunk tovább adni mások felé. A szemünk láttára teljesedik be elődeink álma. A rendezvénnyel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy ennek eszméje életben maradjon és a fiatalabb generációk is megértsék a történtek súlyát.

Az emlékezésben meghívott vendégeink voltak segítségünkre: D. Szabó Dániel, Dr. Mészáros Kálmán és Dallos Gyula osztották meg velünk megrázó személyes élményeiket és gondolataikat ’56 kapcsán egy kerekasztal beszélgetésben, melyet László Viktor az Ez az a nap! alapítója és főszervezője vezetett. Váratlanul került elő egy Sztálin szobor darab, amit D. Szabó Dániel épp 60 éve november 3-án tört ki a szoborból.

Köreinkben köszönthettük még Dr. Erdő Péter Bíboros Urat is, aki szintén köszöntötte az egybegyűlteket és beszélt személyes gyerekkori élményeiről is. Az estét Mester Lilian Kata gyönyörű balettelőadása nyitotta meg. Kata maga koreografálta táncelőadásában különös érzékenységgel közvetítette mindazt amit megértett a forradalomról és szeretné, ha kortársai is mindezt megértenék. Majd Oberfrank Páltól hallgathattuk meg Örkény István Fohász Budapestért című írását.

Pintér Bélával együtt énekelhettük a legismertebb dalait és először hallhattuk 56 él című szerzeményét : “De most itt vagyunk, s emlékezünk, Magyarok voltunk, magyarok leszünk. Amíg szól a dal ’56-ért, míg szívünk dobog ’56 él!” Majd nagyszerű volt megvallani a Hanna Projekttel együtt: “Te vagy városunk Ura, Te vagy népünk Királya, Ez a nemzet is Tiéd, Uram.” Az országunkért mondott ima sem maradt el, Dr. Mészáros Kálmán adott hálát Istennek mindannyiunk nevében és kérte Isten áldását a magyar népre.

Az est második felében az EAST zenakar várva várt koncertjére került sor. Dalaikban lüktetést éreztünk, szívünk mélyéig hatoltak szövegeik. Az 56 tiszteletére írt daluk áthatotta az egész termet. Üzenete örök érvényű, ma is van remény, ha a zúgó szélbe, a Szentlélekbe kapaszkodunk.

A forradalmi hangulatához hozzájárult, hogy újra és újra visszatértünk az alapgondolatra: a magyarokban ugyanaz a szív lüktet, mint akik a hazájuk és a világ sorsát is új irányba akarták állítani. Szívünk megtelt hálával, a testvéri közösség megerősítő ereje ismét bebizonyította, van erő a közös imában, a szeretet közösségében. Merjünk ma is hinni és cselekedni!