Bethel Music

A kortárs keresztény színtér legismertebb dicsőítő csapata

Bethel Music

Művészet és szenvedélyes dicsőítés. Ez a két kifejezés szorosan összefonódik az amerikai Bethel Music életében. A kaliforniai Redding városban található Bethel Gyülekezetből induló társaság néhány év alatt hatalmas tömegeket ért el különleges szerzeményeivel, amelyek közül már többet magyar nyelven mi is énekelünk. A díjnyertes dalszerzőkből, énekesekből és zenészekből álló együttes több missziós társaságnál, ők egy igazi család.

A Bethel Music-ot 2009-ben Brian Johnson és felesége, Jenn alapította. A házaspár a Bethel Dicsőítő Iskola működésének felügyelete mellett rendszeresen utazott, hogy világszerte dicsőítéssel kapcsolatos konferenciákat tartsanak. Brian kötelezettségein túl kezdett el foglalkozni a lemezek kiadásával, így most a Bethel saját kiadójánál teljes egészében ő felel az albumok megjelenéséért. A projekt elindítása előtt már számos saját dallal és élő felvétellel rendelkeztek – illetve a tagok közül többeknek szóló lemeze is megjelent, de a csapat először a 2011-es Be Lifted High kiadásánál állt össze. A rajta található dalok Isten szeretetének kinyilatkoztatásáról szólnak, amely képes megváltoztatnia az embereket, és közelebb hozni őket a megtéréshez. „Ez az, ami átalakítja a nemzeteket, régiókat és városokat” – vallják a dalszerzők.

Az egy évvel később napvilágot látó The Loft Sessions élő felvételei több éjszakai dicsőítő istentisztelet során lettek rögzítve egy felújított, rusztikus padlástérben. A családok és barátok részvételével készült anyagnál a modern dallamok keverednek az akusztikus hatással, mely a helyszín mellett megadja a dalok különlegességét. Ebben az évben még egy albumot készített a Bethel Music For The Sake Of The World címen, amely eredeti dicsőítő dalokat tartalmaz a Bethel Gyülekezet vezető zenészeitől. Ahogy ők fogalmaztak: „Ez a szív kiáltása, és egy nyilatkozat a széles körben ismert, szenvedélyes és intim istentiszteletről.”

2013-ban megjelent az együttes első instrumentális lemeze a sokat mondó Without Words címen; szerzeményei a korábban kiadott albumokon már megtalálhatóak. Az összeállítás különlegessége mindenképpen a hangzásvilágban van, hiszen a zenészek próbálták kitolni kreativitásuk határát, így minden dalnak egyedi hangszeres története van; már-már filmes atmoszféraként hat a lejátszás.

A reddingtoni csapat megalakulása után négy évvel készítette el első stúdiólemezét a Tidest. Mind a dalszerzést, a grafikát, a dallistát és a marketingtevékenységet is az együttest támogató közösség tagjai látták el, amelynek száma ekkora már több mint ötven fő volt. A családdá formálódott Bethel Music tagjai megismerték egymás erősségeit és gyengeségeit, és mély barátságok születtek, amelyek megkönnyítették a közös munkát. „Az album himnuszai megszólítják az időtlenség és a frissesség Istenét, és újraélesztik az ő jelenlétét és a terveit.” – olvasható a leírásában. Ugyanakkor a dalok a harcokról is szólnak, de ott egy emlékeztető is: Isten mindig kézben tartja az irányítást. Ezzel a kiadással az együttes kinőtte magát a gyülekezeti dicsőítőcsapat státuszból, és már globális szinten is kezdték őket megismerni és követni. A Tidesnak az élő felvételes változata egy évvel később jelent meg Tides Live címen.

A 2014-ben kiadott You Make Me Brave érdekességét az adja, hogy a Bethel női konferenciáján rögzítették, és nem csak dalokat, hanem egy-egy spontán pillanatot, ütős gondolatot is tartalmaz a különleges alkalomról. A címadó dal a bátorság, a hit és a győzelem üzenetét hordozza magában, amelyet Jézusban találunk meg. A Bethel 2015-ben elindította az Artist Collective nevű projektjét, amelybe a saját gyülekezeti csapatuk mellett egyre több helyi művészt vont be. Néhány hónapon belül csatlakozott hozzájuk Cory Asbury dalszerző-dicsőítésvezető, és a többször Grammy-díjra jelölt Leeland zenekar tagjai is, akik a Bethel szárnyai alatt adták ki 2016-os nagylemezüket.

A Bethel 2015-ben elindította az Artist Collective nevű projektjét, amelybe a saját gyülekezeti csapatuk mellett egyre több helyi művészt vont be. Néhány hónapon belül csatlakozott hozzájuk Cory Asbury dalszerző-dicsőítésvezető, és a többször Grammy-díjra jelölt Leeland zenekar tagjai is, akik a Bethel szárnyai alatt adták ki 2016-os nagylemezüket.

A csapat soron következő, We Will Not Be Shaken című anyagát Redding északi, hegyvidékes részén vették fel, amely egyedülálló látványt és hangzást biztosít. A 11 szerzeményes összeállításon több új zenész-művész is bemutatkozik saját alkotásával. A hangfelvétel mellett lélegzetelállító látványt rögzítettek, amely egyfajta krónikaként is szolgál az egész estés dicsőítő istentiszteletről. Ennek során látni, ahogy a közösség bekapcsolódik az imádatba, közben pedig néhányan történetüket is elmesélik.

A 2016-ban napvilágot látó Have It All című albumukat a hétvégi, gyülekezeti istentiszteletek során rögzítették, és mondhatni, ez hozta meg számukra az igazi zenei elismertséget. A kiadást jelölték több zenei díjra is, amelyek közül a No Longer Slaves megnyerte a Dove Awards-on az Év dicsőítő dala címet. Ami ennél is többet jelent, hogy mély és őszinte imádatba vezetik a hallgatókat, amely a valódi hitről tesz bizonyságot, és szól az Atyáról, aki a kezeivel formál minket, miközben az élet teljességébe vezet.

A Bethel Music – mint zenei közeg – inspiratívnak számít, hiszen a szárnyai alatt dolgozó zenészek számos szólóprojektet megvalósítottak, de emellett minden évben új dicsőítő albumot is készítettek közösen, amelyek legtöbbjét a reddingtoni gyülekezet alkalmain élőben rögzítettek. Így jelent meg 2017-ben a Starlight, azzal a fő üzenettel, hogy bár olyanok vagyunk, mint az univerzumban elhelyezett csillagok, de semmilyen távolság nem választ el minket Istentől, és 2018-ban a Moments: Mighty Sound címet kapó album, amely emlékeztet arra, hogy minden nap meg kell állnunk, hogy időt töltsünk Istennel, és engedni, hogy utat készítsen számunkra.

A három évvel ezelőtt megszületett Victory című lemezt a Bibliából ismert Jósafát király móbiak feletti győzelmének története ihlette, ahol a király a hívőkkel Isten segítségében bízva, és teljesen rá hagyatkozva szerzett győzelmet az ellenség felett. A kiadást követően a Bethel dicsőítő csapata turnéra indult, és beutazta az egész Egyesült Államokat, emellett nemcsak ott, hanem több európai ország keresztény zenei toplistáját is vezette a győzelemről szóló albummal. Az elmúlt két évben négy lemezt – köztük két stúdióban készültet és két élő felvételeset – adott ki a Bethel. A Peace és a Peace Vol II. különleges hangzású, nyugalmat sugárzó összeállítása, amelyet Isten igéje ihletett, és a gyógyulással, békével kapcsolatos bibliai igazságokra épít.

Nem túlzást azt állítani a Bethel Music a kortárs keresztény közeg legismertebb dicsőítő csapata. Alkotásaik által mély és tiszta istenimádatot hoznak gyülekezeteinkbe és otthonainkban, amely által nem csak közelebb kerülünk az Atyához, hanem minden egyes alkalommal egy kicsit többet és többet megismerünk az ő tervéből, és arról, ahogyan rólunk mint szeretett teremtményeiről gondolkodik. Ezért nem is véletlen, hogy annyi embert megérint a dalok tiszta üzenete, és válik egyre népszerűbbé a csapat. Mára már több milliónyi megtekintésnél jár a videóik és dalaik letöltése, és ami számunkra külön öröm, hogy több szerzeményüket már magyarul is énekelhetjük, úgy mint például a Raise A Hallelujah-t (Szóljon halleluja), a King of My Heart (Szívem királya), vagy éppen a Reckless Love-ot (Vakmerő Szerelmed).

A Bethel Music célja, hogy olyan dalokat írjon, amelyek kifejezik, hogy valójában ki Isten, és mi kik vagyunk benne. Szeretnék látni, ahogy a generációjuk találkozik Istennel, és tagjai tanítvánnyá válnak. Ugyanakkor komoly vágyuk, hogy a zene összekapcsoljon sok embert, és közösen alkossanak valami frisset és ötleteset. „Isten jelenléte a zenében képes megváltoztatni az emberek gondolkozásmódját, és megtalálni azt, hogy mi a szerepük ezen a Földön. Úgy érzem, hatalmas felelősséget kaptunk a zene által, hogy rögzítsük azt, amit Isten mondott és csinált. Ezért hajlandóak vagyunk arra, hogy belevágjunk, és megpróbáljuk a különböző hangokat és stílusokat” – nyilatkozta Brian Johnson. A csapat tagjai igyekeznek bevinni Isten jelenlétét nem csak a dicsőítésbe és a misszióba, hanem családjaikba és barátaik közé is. Számukra ezek a dalok az imádásról szólnak, és instrukciók a dicsőítéshez, amelyek elbeszélik nemcsak azt, hogy mit tett Isten, hanem azt is, hogy most mit tesz. Ezért is nagy öröm a Bethel Music-nak, hogy a tehetségük és a szívük által dicsőíthetik Istent.