Gável András és Gellért

(Eucharist, Gável Testvérek)

Gável András és Gellért

Gável András és Gellért két és fél évtizede aktív szereplője a hazai keresztény könnyűzenének. A fivérek 1997-ben hozták létre a Testvérek nevű együttest, melyet később Gável Testvérekre, majd Eucharistra kereszteltek át.

Gável András saját szavaival így tekint vissza a zenekar történetére az Új Embernek adott interjújában:

“A mindent megelőző, mondjuk úgy, tanulószakasz a Sillye Jenővel együtt töltött időszak volt. Ő mutatta meg nekünk, hogyan is kell végeznünk ezt a zenei szolgálatot. Egészen közelről ismertük, sokszor léphettünk fel vele, rengeteg élményben volt részünk neki köszönhetően. Aztán elérkezett az az időszak, amikor saját dalokat írtunk, és ez tetszett az embereknek, egyre több testvér énekelte velünk a szerzeményeinket.”

“A 25 éves fennállásunk első szakasza a Testvérek együtteshez köthető. A Szent Család-templom énekkarából nőtt ki ez a zenei formáció, amely hét évig működött. Világi szemmel nézve sikereink voltak, aztán mégis felbomlott az együttes. Valójában mindenkinek magába kellett volna néznie, és keresnie ennek az okait – nekünk is –, de ez az önmagunkkal való szembenézés csak sokkal később történt meg azáltal, hogy végre engedtünk Istennek, és inkább vele néztünk szembe. Ezt követően jött létre a Gável Testvérek. Ez az együttes zeneileg emelkedést jelentett a korábbi időszakhoz képest, de lelkiségében még nem volt teljesen elkötelezett. Amikor az Úr egy lelki testvéren keresztül azt kérte tőlünk, hogy szóljon minden róla, a nevünket is odaadtuk, és így lettünk Eucharist. Az évek során számos zenész szolgált velünk együtt, őket mindig ajándékba kaptuk. A zenénk mára a szó legszorosabb értelmében vett dicsőítés.”

“Nagyon szeretünk énekelni Istennek. Hisszük, hogy a Neki szóló dicséret kedves áldozat Előtte. Tudjuk, hogy ehhez az egész életünk odaszánása szükséges. Így lesznek tiszták a hangok… Örülünk, amikor ebbe a dicsőítésbe másokat is bevonhatunk. Jó megtapasztalni a Jézushoz való tartozás harmóniáját.”