Golgota Gospel Kórus

Magyarország egyik legnagyobb kórusa

Golgota Gospel Kórus

Jókedv, öröm, sokszínűség. Talán így lehetne jellemezni Magyarország egyik legnagyobb kórusát, a Golgota Gospel Kórust. A 2002 novemberében alakult kórus jelenleg 100 tagot számlál. Koncertjeiken a hivatásos zenészekből álló zenekaruk, a Golgota Gospel Band kíséri őket, akiknek energikus zenei játéka szilárd alapot ad a gospel, jazz, country, blues és olykor klasszikus stílusú dalokhoz.

Az elmúlt években több mint 100 ezer ember előtt koncerteztek itthon és a környező országokban. Énekeltek Esztergomban, Székesfehérváron, Baján, Jászberényben, Békéscsabán, kisebb városokban és falvakban, de Erdélyben, Horvátországban, Olaszországban, Lengyelországban, Szerbiában és Szlovákiában is felléptek már önálló koncerteken vagy fesztiválokon. Tavaszi, őszi és karácsonyi koncertjeik immár hagyománnyá váltak.

2005-ben készült el első albumuk a „Golgota Gospel Kórus”, 2007-ben pedig már a második CD„Joyful” (Örömmel) címmel. Ahogy népszerűségük nőtt, nem csak visszahallgatni, de újranézni is lehetett koncertjeik magával ragadó hangulatát és szívhez szóló dalait, így a 2008-as karácsonyi koncertükről már DVD is készült. 2011. év végén, az elmúlt évek legjobb dalait tartalmazó DVD „Go tell it!” (Menj, hirdesd!) címmel jelent meg.

Művészeti vezetők és karmesterük a dél-afrikai születésű, ír állampolgárságú zongoraművész, Mark Zeeman, aki 15 évvel ezelőtt misszionáriusként érkezett Magyarországra a budapesti Golgota Gyülekezetbe. A kórus a gyülekezet akkori lelkipásztorának, Greg Opean látásának alapján született.

Kórusuk a budapesti belvárosi Golgota Keresztény Gyülekezet egyik szolgálata, mely dalaiban is a Biblia igazságát hirdeti. Legfőbb céljuk, hogy az evangelizáló koncertek, turnék alkalmával megszólítsák az embereket, hogy minél többen személyesen ismerhessék meg Istent. Ezért a célért hozták létre a Golgota Művészeti Alapítványt is, amely a kórus tevékenységét támogatja.