Hillsong United

Hillsong United

A Hillsong United egy kortárs dicsőítő zenekar Ausztráliából, amely nemzetközi elismerést szerzett zenéjével és szolgálatával. Az együttes 1998-ban alakult a Sydneyben található Hillsong Church ifjúsági szolgálatának részeként. Az elmúlt negyed évszázadban a világ egyik legbefolyásosabb dicsőítő zenekarává vált, hatalmas rajongótáborral és olyan dalok katalógusával, amelyek milliók szívét érintették meg.

A Hillsong United alapító tagjai Joel Houston, Marty Sampson és Jonathon Douglass voltak. Az együttes a Hillsong Church ifjúsági szolgálatán belül egy kis dicsőítő csapatként indult, de hamar népszerűségre tettek szert energikus és szenvedélyes megközelítésükkel az imádatban. Hamarosan saját dalokat kezdtek írni, és zenéjük kezdett elterjedni a gyülekezet falain kívül is.

1999-ben kiadták debütáló albumukat, az “Everyday”-t. Az album sikeres volt, és olyan népszerű dicsőítő dalokat tartalmazott, mint a “Faith”, a “You Are Near” és az “Everyday”. Az album sikere hozzájárult ahhoz, hogy a Hillsong United a kortárs keresztény zene egyik fő erejévé váljon. A következő néhány évben a csapat folytatta az albumok kiadását és a világ körüli turnékba kezdett. Zenéjüket mindenhol jól fogadta a közönség, és ismertté váltak nagy energiájú élő fellépéseikről és erőteljes dicsőítő dalaikról. 2004-ben a zenekar kiadta a “More Than Life” című albumot, amely többek között a “One Way” című imádó dalt tartalmazta.

“Mindig is az volt a célunk, hogy olyan dalokat írjunk, amelyek összekötik az embereket Istennel és egymással. Olyan környezetet szeretnénk teremteni, ahol az emberek a zenénken keresztül találkozhatnak Isten szeretetével és kegyelmével. A dalaink személyes tapasztalatainkból és küzdelmeinkből születnek. Őszinte, sebezhető dalokat akarunk írni, amelyek tükrözik az élet valóságát, de egyben a remény és a megváltás felé is mutatnak az embereknek.” – mondta el az egyik alapító, Joel Houston a zenekarral kapcsolatos látását.

2006-ban a Hillsong United kiadta a “United We Stand” című élő albumot, amelyen a legnépszerűbb magasztaló dalaik szerepelnek, köztük a “From the Inside Out” és a “The Stand”. Az album hatalmas sikert aratott, és hozzájárult ahhoz, hogy a csapat világ egyik legjelentősebb dicsőítő zenekarává váljon. A következő néhány évben az együttes folytatta az albumok kiadását és a kiterjedt turnézást, amely során 2007-ben Budapesten is felléptek. Az együttes világszerte ismerté vált az imádat innovatív és kreatív megközelítéséről, zenéjük pedig továbbra is megérintette az emberek szívét bármerre is jártak. 2011-ben kiadták az “Aftermath” című albumot, amely többek között a “Search My Heart” című dalt tartalmazta.

2013-ban a Hillsong United megjelentette eddigi legsikeresebb albumát, a “Zion”-t. A lemez olyan népszerű dicsőítő dalokat tartalmazott, mint az “Oceans (Where Feet May Fail)”, a “Scandal of Grace” és a “Relentless”. A “Zion” kritikai és kereskedelmi siker volt, és hozzájárult ahhoz, hogy a Hillsong United a világ egyik legfontosabb és legbefolyásosabb keresztény zenekarává váljon.

A “Zion” megjelenése óta a Hillsong United folyamatosan turnézik és új zenéket ad ki. Időközben ismertté váltak a társadalmi igazságosság és a segítő szolgálat iránti elkötelezettségükről is, zenéjük pedig segített inspirálni a dicsőítő vezetők és dalszerzők új generációját.

Marty Sampson, a kollektíva másik alapító tagja így reflektált a zenekar útjára: “Hihetetlen utazás volt, látni, hogy Isten hogyan használta a zenénket arra, hogy sok embert megérintsen. Soha nem gondoltuk volna, hogy ott leszünk, ahol ma vagyunk, de hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy szolgálhatunk és változtathatunk a világon”. Sampson a zenekar társadalmi igazságosság iránti elkötelezettségéről is beszélt: “Hisszük, hogy az istentisztelet nem csak a dalok énekléséről szól, hanem arról is, hogy szolgáljunk másokat és változtassunk a világon. Szeretnénk arra használni a platformunkat, hogy felhívjuk a figyelmet az olyan problémákra, mint a szegénység, az igazságtalanság és az egyenlőtlenség, és cselekvésre ösztönözzük az embereket”.

A Hillsong United zenéje világszerte megérintette az emberek szívét, és szolgálatuk számtalan embert inspirált arra, hogy mélyebb kapcsolatot alakítson ki Istennel. Az őszinteség, a sebezhetőség és a kreativitás iránti elkötelezettségük hozzájárult ahhoz, hogy a kortárs keresztény zene egyik legfontosabb hangjává váljanak. Ahogy Joel Houston fogalmazott: “Hisszük, hogy a dicsőítés nem csak dalokról szól, hanem arról is, hogy a hit és a szolgálat életét éljük. Reméljük, hogy a zenénk segíthet inspirálni és bátorítani az embereket ezen az úton”.