Kirk Franklin 2009

Fantasztikus volt Kirk koncertje!

Napjaink egyik legismertebb keresztény előadóművésze, Kirk Franklin november 17-én Budapesten adott koncertet. A 7 Grammy-díjjal kitüntetett és több, mint 15 millió albumot eladott zenész, aki az R&B, a hip-hop, a soul és gospel műfajokban egyaránt otthonosan mozog, most látogatott először Magyarországra, valamint Európán belül e régióba. Kirk nagyzenekari felállással, színes, egyedi hangzású, rendkívüli show-val érkezett európai turnéja keretein belül Budapestre.

Kirk Franklin 2009

Kirk Franklin 1993-ban érkezett a modern gospel zenei életbe, és alaposan fel is kavarta azt. Fiatalos lendületet hozott, s egyszerűen népszerűvé tette Isten üzenetét a zenéjén keresztül, amit nagyon sokszor játszottak a leghallgatottabb rádiók is. Rendszeresen vendége a világ legismertebb fesztiváljainak is. Az elmúlt évtizedben dalai felkerültek a slágerlisták élére. Ő volt az első fekete előadó, akinek már az első albumát több, mint egymillióan vették meg. Úgy tekintik őt, mint aki úgy lett sikeres, hogy közben megőrizte a hitét, nem hígította fel az üzenetét, őszinte tudott maradni, és ezzel példa lett sokak számára.

Nagy nap volt november 17-e, hisz hosszas várakozás és szervezés után végre Budapestre látogatott Kirk Franklin! A 7 Grammy-díjjal kitüntetett és több, mint 15 millió albumot eladott zenész, aki az R&B, a hip-hop, a soul és gospel műfajokban egyaránt otthonosan mozog, fergeteges hangulatú koncertet adott a Sportmax rendezvényközpontban.

Kirk közvetlenségéről, humoráról és nem utolsó sorban mélyen megélt hitéről a sajtó képviselői és a meghívott vendégek már a délutáni sajtótájékoztatón meggyőződhettek. Kirk többek között elmondta, hogy európai turnéja során a budapesti állomást várta a legjobban, s hogy annyira megtetszett neki a város, hogy valószínűleg feleségével kettesben is ellátogatnak hozzánk. A fekete énekes készségesen válaszolt minden kérdésre, s örömmel vállalta a tájékoztató utáni hosszas fotózást is.

Ezt követően a koncertterem csaknem színültig megtelt, ahol először Bolyki Balázs lépett színpadra újonnan létrehozott soul zenekarával. Baliék előadásában egyaránt megjelent a könnyedség és improvizáció, valamint a precizitás és érzékenység. Külön meglepetés volt, amikor az amúgy csak énekléssel foglalkozó Balázs egy szám erejéig gitárt is vett a kezébe – a szólóval is tarkított mindössze két akkordos dal nagy derültséget váltott ki a közönség körében.

A közel fél órás előzenekari produkció után hamarosan megjelent a színpadon azt est fő sztárja, a várva vár Kirk Franklin. Kirk nagyzenekari felállással, szó szerint „színes”, egyedi hangzású, rendkívüli show-val érkezett európai turnéja keretein belül Budapestre. Egy pillanatig sem állt meg az élet a színpadon, de legtöbbször a közönség sem maradt egyhelyben. Ha pedig mégis, akkor Kirk azonnal táncra vagy ugrálásra buzdította a rajongókat, sőt egy alkalommal ő maga is körbeszaladt a csarnokban, fellelkesítve azokat is, akik addig csak csendben ülve figyelték az eseményeket.

A bő két órás koncert alatt Kirk egyaránt előadott dalokat legutóbbi lemezéről és régi slágerei közül. Nem hiányzott a repertoárból a He Reigns, a Stomp, a Hosanna, a Lean on Me, a Brighter Day vagy Revolution. Néhány dalban az amerikai énekesek magyarul is énekelték a refrént, hatalmas közönségsikert aratva, de a jelenlévők nagy része az angol szövegeket is együtt énekelte Kirkékkel.

Az esten jelenlévők nem csak egy koncert, hanem egy igazi show részesei lehettek. Kirk azonban egy percig sem feledkezett meg arról, hogy nem őt, hanem Istent illeti meg a dicsőség, s ezt jelezte is többször felfelé mutató kezével, valamint szavakkal is elmondta, hogy mi is az ő produkciójának az igazi célja és motivációja.

Köszönjük Kirk ezt a fergeteges estét!