Matt Maher

Matt Maher

Filmzeneszerzőnek készült, végül jazz-zongoristaként kezdte építeni zenei karrierjét, amely során különböző koncerteken és együttesekben is játszott, de emellett kórusban is énekelt, és a garázsukban rockzenével is hangolódott. Az elmúlt évtizedekben kilenc Grammy-díjra is jelölték több kategóriában, ezen kívül számos nívós díjat be is zsebelt már, köztük 2015-ben a keresztény Dove Awards ’Év dalszerzője’ címet is. Ő Matt Maher, aki alkotásaival immáron több mint 20 éve színesíti a zenei palettát.

A kanadai származású – jelenleg a keresztény zene szülőföldjének számító Nashville-ben élő – dalszerző tehetségét szülei már egészen korán felismerték. Matt hamar megismerkedett a művészet ezen ágával, így nem meglepő, hogy – tudatosan – diplomáját is jazz zenészként szerezte meg, tanulmányai alatt pedig hotelekben való zongorázással kereste meg kollégiumi költségeire a pénzt. 27 éves volt az énekes, amikor megjelent az első összeállítása ’The End and the Beginning’ címen, amelyet kettő, illetve öt évvel később újabb stúdióalbumai követték.

Ezekre olyan dicsőítő dalok kerültek, mint a ’Better Is One Day’, vagy a magyarul is jól ismert ’Your Grace is Enought (Kegyelmed elég)’ és a ’The Heart of Worship (Zene nem szól már)’. Ez az időszak hozta el Matt számára az igazi ismertséget, hiszen amellett, hogy közkedvelt előadókkal írt közös szerzeményeket, egyre több keresztény rendezvényen – köztük a legnagyobb amerikai fesztiválokon – is fellépett, illetve szerepelt azóta is. Így együtt turnézott és színpadra állt többek között Chris Tomlin-nal, Michael W. Smith-tel, a Mercy Me-vel, a Third Day-el, vagy éppen TobyMac-el.

2007-ben a profi Essential Kiadó szerződtette az énekest, ahol egy évvel később jelent meg a leginkább pop-os fűszerezésű, dicsőítő ’Empty and Beautiful’ című lemeze. Még ebben az évben összesen több mint 750 ezer ember előtt játszott élőben, és osztotta meg dalainak történetét, amelyeket leginkább a személyes élményei, bizonyságai inspiráltak. „Nagyon fontos közösségben maradni, akkor is, amikor az egyház számára szeretnék dalokat írni. Innen származnak a dalok, a Krisztussal, a közvetlen családdal, és a hívő testvérekkel való kapcsolatból” – emelte ki egy vele készült interjúban.

Matt nem csak „egyszerű” zenészként tekint magára, hanem gyakran zenei misszionáriusként is körülírja személyét a családban betöltött szerepe mellett. A 2009 őszén kiadott ’The Love In Between’ is éppen erre erősít rá, hiszen bemutatja azt az apai és férj oldalát, amelyek által mélyebben beleás a szenvedés, a kegyelem, a megváltás és a remény gondolataiba. Matt az előzőekhez képest a sokkal pop-rockosabb, dallamosabb irányt követve énekel az Úr nagy szeretetéről, és arról, hogy hogyan tudunk mindig menedéket és a megváltást megtalálni általa.

A 2013-as év nem csak új szólólemezének kiadása miatt volt különleges, hanem azért is, mert akkor több mint hárommilliós tömeg előtt lépett fel a Rio de Janeiro-ban megrendezett Ifjúsági Világtalálkozón a Ferenc pápa által vezetett vigília során. Ezt követően a későbbi (2015, 2017) Országos Katolikus Ifjúsági Napoknak is állandó fellépője volt Amerikában, Indianapolis-ban. Érdekesség, hogy a következő, 2015-ben debütáló, klasszikusabb dicsőítésre hajazó ’Saints and Sinners’ korongon a korábbiaktól eltérő módon új zenészekkel közösen alkotta meg egy-egy dalát. Így készült el Jon Foreman (Switchfoot) közreműködésével az ’Instrument’, vagy éppen a David Crowder-rel írt ’Abide with Me’. Munkásságának szakmai elismeréseként Matt abban az évben elnyerte a keresztény Grammy-díjnak számító Dove Awards-on az ’Év dalszerzője’ díjat.

A 2017-es ’Echo’ kiadást követően újdonságokkal jelentkezett a kanadai zenész, ugyanis egy évvel később az ünnepi időszakban piacra dobta első karácsonyi albumát és első gyermekkönyvét is, amelyeknek ugyanazt a nevet, a ’The Advent of Christmas’-t adta. Utóbbit eredetileg, azért írta meg, hogy segítsen átadni a hitet a saját gyermekeinek, végül igazán közkedveltté vált, mert kellemes és hittel teli forrást kínál a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt, ahogy együtt várják a karácsony megérkezését. Matt legutóbbi lemeze 2020 februárjában jelent meg Alive & Breathing’ címmel. Az énekes eddigi zenei missziója során nem csak saját felhasználásra írt dalokat, hanem számos olyan dicsőítő dalt is készített, amit a Jesus Culture, a Hillsong, vagy éppen a MercyMe énekel.

Matt Maher jelenleg Nashville-ben él feleségével Kristinnel, és három gyermekükkel, és a sok utazás ellenére nagyon figyel arra, hogy elég időt szakítson a családjára. Az, hogy elismert kortárs keresztény előadóvá nőtte ki magát, és hiteles a missziójában a megélt hitének, és az őszintén felvállalt bizonyságainak is köszönhető.

„Személyes küldetésem a János evangéliumának 17-es versében gyökerezik, amikor Jézus az egységért imádkozik. Azt gondolom, hogy a kultúránkban azt akarják az emberek, amikor a keresztényekre néznek, hogy csak őszinték legyenek. Légy őszinte az élettel kapcsolatban, a küzdelmekkel szemben – amelyekkel találkozol, legyél átlátható, légy, aki vagy. A világnak tanúkra van szüksége nem tökéletes, hanem őszinte emberekre, mert szerintem az evangélium valóban az őszinteséggel kezdődik. [..] A dicsőítés nagyon is valóságos, mert egy mély odaadás helyéről származik. Arról írsz, amit tudsz, ez az írás első szabálya. Csak azt mondom, ami a szívemben és az életemben történik, mert ez, és az Istennel való kapcsolatom inspirálja a zenémet.”