Michael W. Smith

A keresztény zenei és dicsőítő élet egyik legmeghatározóbb alakja

Michael W. Smith

Michael W. Smith a keresztény zenei és dicsőítő élet egyik legmeghatározóbb alakja. Sokmillió eladott albumán túl három Grammy-díjat és 45 Dove-díjat tudhat magáénak. Számos magyarul is jól ismert dal fűződik a nevéhez. Énekei által sokan kerültek közelebb Istenhez, és megtapasztalhatták az Ő szeretetét, kegyelmét és erejét. Szerzeményeit bátran nevezhetjük sorsfordító daloknak, amelyek mind az áttörés magjait ültetik el a szívünkbe, és megnyitják az utat Isten országa felé.

Michael Whitaker Smith a nyugat-virginiai Kenovában született, egy olajfinomító munkás és egy vendéglátós fiaként. Tízévesen lett hívő keresztény, és tinédzserkorát egy hívőtársakból álló támogató csoport körül töltötte, akik gyakran gyűltek össze zenét alkotni. A csoport a középiskola után feloszlott, Smith pedig az alkohol és a drogok felé fordult. Közben átvészelt néhány félévet a főiskolán, és elkezdte csiszolni dalszerzői képességeit, ami 1978-ban felkeltette egy dalszerző cég érdeklődését. Nashville-be költözött, ahol helyi zenekarokkal játszott. Még mindig erősen drogozott, és egészen 1979 októberéig folytatta a szerhasználatot, amikor összeomlott, és újra Krisztushoz fordult. Másnap meghallgatásra jelentkezett egy új CCM-együtteshez, a Higher Groundhoz billentyűsként. Megkapta a lehetőséget, és elkezdte megtisztítani magát, miközben a zenekarral turnézott.

Smith 1981-ben szerződött a Meadowgreen Musichoz, és a következő években olyan művészeknek írt gospel slágereket, mint Sandi Patti, Kathy Troccoli, Bill Gaither és Amy Grant. 1982-ben kezdett turnézni Grant billentyűseként; majd egy évvel később megjelentette első szólóalbumát The Michael W. Smith Project címmel, és ő lett az előzenekara. Smith debütáló albuma Grammy-jelölést hozott a legjobb gospel előadás kategóriában, és a második, Michael W. Smith 2. című albumának megjelenése után már főelőadóként turnézott. Ezt követően zenei irányt váltott, és rockosabb zenét kezdett el felvenni, hogy a fiatalabb közönséget is elérje. Ennek eredményeképpen néhány új anyaga kezdett betörni a mainstream közönséghez.

A 90-es években Michael W. Smith bekerült a popvilág elitjébe. 1993-ban koncertjein többen voltak, mint Michael Jackson fellépésein. A Go West Young Man című albumról származó Place in This World című ballada hatékony hidat képezett Smith keresztény gyökerei és mainstream törekvései között: a pop kislemezlistán a top tízbe került, a kísérő albumot pedig platina státuszba emelte. Ez némi vitát váltott ki vallásosabb rajongói körében, akik attól tartottak, hogy eladta magát a jövedelmezőbb világi piacnak, de Smith másképp látta a dolgokat, azt hangsúlyozva, hogy csak az üzenetét próbálta eljuttatni a szélesebb közönséghez. Ekkoriban alapított egy fiataloknak szóló klubot is Nahville-ben. A klub egy olyan helyet biztosított a tizenéveseknek, ahol biztonságos, pozitív és bátorító környezetben találkozhattak.

A keresztény könnyűzene óriási változáson ment át a kétezres évek elejétől. Leáldozott a sztárok ideje, és egyre népszerűbb lett a dicsőítés. Ahol nincsenek sztárok, csak esetleg ismert együttesek, énekesek. Ott máshova irányul a dicsőség. Smith jól ráérzett erre a váltásra, mert ekkor jelent meg a Worship című albuma, és a fellépésein is sok imádó éneket kezdett játszani.

„A Worship lemez különleges volt számomra. A floridai Lakelandben élőben rögzített felvételtől a 9/11-i megjelenésig – azon a napon, amikor nemzetünket megtámadták. Láttam, hogy Isten úgy használja azokat a dalokat és azt a zenét, ahogyan azt álmomban sem gondoltam volna. Végül ez lett karrierem legnagyobb példányszámban eladott lemeze. Azt hiszem, az a nagy dolog, hogy kevésbé törődsz azzal, hogy sikeres legyél, csak a pillanatban akarsz élni, és csak egy csatornája akarsz lenni annak, amit Isten akar tenni az emberekért szerte a világon. Egy emberekkel teli terem vezetése… legyen az 100, 1000 vagy 20 000 ember, amikor teljes szívvel válaszolnak, az nagyon lehengerlő. Nehéz ezt szavakba önteni, de minden szinten csodálatos.” – emlékezett vissza a Worship kiadására Michael 20 évvel később.

A Worship és a Worship Again után 2004-ben megjelent a Healing Rain, Smith első új stúdióalbuma az ezredforduló óta. A Stand 2006 novemberében érkezett, majd 2007 őszén egy ünnepi album, az It’s a Wonderful Christmas. Smith harmadik élő dicsőítő albuma, az A New Hallelujah, amelyet a texasi Houstonban található Lakewood Churchben rögzítettek 2008-ban jelent meg, majd két évvel később, 2010-ben érkezett egy újabb stúdióalbum, a Wonder. A következő évben jött a Glory, 2014-ben pedig három albumot is ki adott: Hymns, Sovereign és The Spirit of Christmas.

2015-ben mellékszerepet kapott a Don Piper könyve alapján készült 90 Minutes of Heaven című filmben. A film zenéjét is ő és fia, Tyler Smith írta. A Cracker Barrel Hymns II: Shine on Us című kiadványa 2016 elején jelent meg. A Wonder óta első popalbuma, az A Million Lights 2018. február 16-án jelent meg, majd egy héttel később a Surrounded című meglepetés élő dicsőítő és imádó album. Ugyanebben az évben Smith elindított egy gyermekkönyvsorozatot, és ehhez társult első gyermekalbuma, a Lullaby.

A termékeny művész 2019 februárjában tért vissza következő élő albumával, az Awaken című koronggal, valamint a Still című, inspiráló improvizatív zenei anyaggal, amely 2020-ban érkezett. 2021-ben, a szeptember 11-i terrortámadások 20. évfordulójára Smith kiadta a Worship Forever című albumát, a 2001-es Worship újragondolását.

Több mint 20 éves karrierje során Michaelnek alkalma volt nemzeti vezetőknek és elnököknek énekelni, részt venni közösségi összejöveteleken, megemlékezéseken, tanúságot tenni sok százezer ember előtt a világ számos országában, és munkája még nem ért véget.

„Számomra a zene volt mindig is az, amiben a kreatív energiáimat meg tudtam élni. A zene a legerőteljesebb nyelv ezen a földön. Átalakíthatja az életed minden területét, különösen lelki értelemben. A zene segít az embereknek abban, hogy megtaláljak, miért is vannak. Ez az én célom is a zenéléssel.”