Pajor Tamás

Pajor Tamás

Pajor Tamás 1963-ban született Budapesten. Dalszerző, énekes, költő, producer. Neológ zsidó családban nőtt fel Budán. Az 1980-as években a Neurotic együttes frontembere volt, 1987-es megtérése után az Amen együttes vezetője. 2016-ban az Artisjus Az Év Szövegírója elismeréssel jutalmazta őt, egy évvel később pedig az Amen kapta az év hazai klasszikus pop-rock albumának járó Fonogram Magyar Zenei Díjat. Szózene címmel előadóesteket tart, rádiós műsort vezet, az evangéliumot hirdeti. A Hit Gyülekezete prédikátora. Házas, három felnőtt gyermeke van. 

Pajor Tamás 1980-ban alapította meg Neurotic néven az egyik első magyar punkegyüttest, amely a rap műfaját is az elsők között honosította meg. A zenekar tagjai önpusztító életet éltek, és nem vettek tudomást a szocialista rezsimről. Botrányos koncertjeik, Pajor polgárpukkasztó attitűdje, látnoki szövegei – amelyek közül néhány, így „a rock and roll az nem egy tánc”vagy a „neked a divat mondja meg, hogy ki vagy” szállóigévé vált –, illetve egyedi funky-rap rock and rolljuk népszerűvé, majd kultikussá tették őket underground körökben.

Xantus János 1987-ben filmet kezdett forgatni az extravagáns csapatról, de a projekt finanszírozási gondok miatt fél évre leállt. Ez idő alatt Pajor és a zenekar több tagja megtért, így az 1988-ban befejezett és bemutatott film, a Rocktérítő előre nem tervezetten egy lázadó rocker radikális megváltozását dokumentálta. A Neurotic után mindössze egy demófelvétel maradt meg 1987-ből Budapesti látnok címmel.

Megtérése után 1988-ban alapította meg az Amen együttest, az első magyar keresztényrock-zenekart. Stílusában és provokatív szövegeivel formailag hasonlított a Neuroticra, ám tartalmában éppen ellenkező előjelű projekt lett: a radikalizmus már a bűn és a rossz ellen irányult, erős evangelizációs éllel. Első gitárosuk az Európa Kiadóból érkezett Dénes József „Dönci” lett, basszusgitárosuk Szentkirályi György. A mai felállásban utóbbi mellett a billentyűs ifjabb Balogh Ferenc és a gitáros Fejes Zoltán is jelentős szerepet vállal a zeneszerzésben Pajor szövegei mellett. Az Amen három évtized alatt egy tucat lemezt adott ki, dalait az erőteljes keresztény üzenetek mellett egyedi, ironikus, önreflexív, társadalomkritikai szemléletmód jellemzi.

Pajor Tamás már a Rocktérítő előtt szerepelt Sőth Sándor 1987-es A szárnyas ügynök című filmjében, legutóbb pedig Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című mozijában tűnt fel. A Spirit FM rádión Rocktérítő+ címen vezet podcastot és interjúműsort. Két verseskötete jelent meg, 2007-ben a Kötetlen kötet, 2019-ben a Haladó magyar című gyűjtemény. Szózene estjei a dal, a vers, a slam és a stand-up kombinációi. A holokauszt témájának könnyűzenei feldolgozására írta Rosenberg Dani című dalát, amelyhez Koltai Lajos készített klipet Kertész Imre Sorstalanság című regényének filmváltozatából.

Olvasd el interjúnkat Pajor Tamással magazinunkban!