Worship Central & Gas Street Music

Nemzetközi mozgalommá fejlődött dicsőítő csoport Angliából

Worship Central

2006-ban Birminghamben alakult a nagy-britanniai csapat, amely mára túlnőtte magát egy dicsőítő csoporton. A mozgalommá és egyben szervezetté fejlődő Worship Central ma már több ezer embert inspirál abban, hogy hogyan teljesedhet ki a helyi gyülekezetekben és színtereken az Isten imádatában, és miképpen képviselhetik hitelesen a hitüket a mindennapokban.

A kezdetekben a Nemzetközi Alpha program szárnyai alatt kibontakozó Worship Central mára egy szervezetté vált, amelynek célja, hogy az emberek találkozhassanak Istennel, és a dicsőítés szolgálatában meglássák az egyház felemelkedését. A csapat több mint tíz éves fennállása alatt több nagylemezt is kiadott, amelynek dalait legtöbbször a helyi konferencián rögzítettek.

Első élő felvételes albumuk (Spirit Break Out) nagy hatással volt az emberekre, hiszen a megjelenés után egy héten belül a tizedik leggyakrabban letöltött lemez lett az Egyesült Királyságban. 2011-ben elindították a Worship Central nevű, hét részből álló kurzust, amely amellett, hogy segít felfedezni a kulcsfontosságú vezetői értékeket, támpontot ad abban is, hogy a dicsőítő csapat hogyan készüljön fel a helyi szolgálatra. Emellett egy Akadémiát is vezetnek kifejezetten dicsőítés vezetőknek, ahol a diákok az egy éves tanév elvégzése során a strukturált programok mellett teológia képzést kapnak, illetve gyakorlati oktatáson is részt vesznek. Ebben a programban a helyi partnergyülekezetekkel működnek együtt, hogy a dicsőítésvezetők következő generációját segítsék a fejlődésben.

Üzenetükkel és képzésükkel már több mint 110 országot értek el – köztük a világ 20 régiójában van egy-egy központjuk -, és becslések szerint már 65 ezer hívő vett részt ebben a fajta szolgálatra való felkészülésben. A csapat feladatai mellett év közben járja a világot és dicsőítést vezet nagyobb eseményeken, így jártak már többek között Malajziában, Kanadában, Norvégiában, Ausztráliában, Indiában, Dél-Afrikában is, és vendégül láttuk már őket Budapesten is.

Tim Hughes – a Worship Central egyik társalapítója – a következőt nyilatkozta a dicsőítéssel kapcsolatban:

Soha nem voltak jobb minőségű dalaink, mint most; lenyűgöző szerzeményeink vannak kitűnő témákról. Ezekre a dalokra támaszkodva létrehozhatunk egy csodálatos találkozást, de itt fennáll a veszély is! Ha hagyjuk, hogy a dal váljon királlyá, akkor az imádat egyre inkább csak arról fog szólni, hogy mit tudunk létrehozni, és kevésbé Isten kezdeményező szeretetére és dicsőségére adott válaszainkról. Mindig arra kell törekednünk, hogy keressük a Lélek vezetését a dicsőítésben. A Szentlélek életet ad, szabadságra és örömre szabadít fel, új dalt tesz az ajkunkra, és feltárja Krisztus szépségét és méltóságát.”

Ez a lelkület jellemzi nem csak Tim alkotó munkáját, hanem az egész Worship Central mozgalmat is.

Gas Street Music

A Gas Street Music a Gas Street Church hangja Birminghamben, az Egyesült Királyságban. Korábban Worship Central néven léptek fel és adtak ki lemezeket.

A Tim és Rachel Hughes által vezetett birminghami St Luke’s gyülekezethez kötődő Worship Central dicsőítővezetők új generációját képezte ki, miközben a Worship Central nevet viselő albumok számos dalt tettek az dicsőítést végző egyház kedvenceivé. 2021-ben új nevet kaptak a Worship Central forrásából származó zenék: Gas Street Music.

“Mi egy olyan közösség vagyunk, amelynek mély vágya, hogy Istent imádjuk és lássuk az ő királyságát eljönni. Hisszük, hogy az élet minden területét át kell szőni a dicsőítéssel, teljes szívvel vezetve az embereket a Jézussal való találkozásba. Minden eddiginél szenvedélyesebbnek érezzük magunkat mindazok iránt, amit az évek során a Worship Central megpróbált elérni és továbbvinni, ami lényegében a dicsőítés tüzének olajjal való feltöltése, különösen a helyi gyülekezetekben. Ez leginkább abban nyilvánult meg, hogy szívügyünk a képzés és a felszerelés. Évek óta működtetjük a Worship Central akadémiát, ami egy tanfolyam a dicsőítő csapatok számára. Minden eddiginél nagyobb szenvedélyt érzünk a képzés iránt, úgyhogy ez folytatódik, remélhetőleg nagyobb és jobb formában. De szükségét éreztük, hogy zeneileg és énekléssel gyökeret verjünk a helyi gyülekezetünkben. Ezért nem adunk ki több zenét Worship Central néven, és minden kreatív törekvésünket a gyülekezeten és a közösségen keresztül valósítjuk meg.”