Keresztkérdés

Hip-hop, soul és funky alapokra építkező popzene

Keresztkérdés

A Keresztkérdés hiphop-alakulat története a harmadik évezred legelejéig nyúlik vissza, amikor is az azóta is frontemberként tevékenykedő Kübler Dani megalapította az Életmentők nevű formációt. A csapat nem bizonyult hosszú életűnek, gyakori tagcserék jellemezték ezt a korai időszakot. A 2000-es évek második felében erős fordulat állt be az alkotói munkába, és ezt türözvén a zenekar neve is megváltozott, megalakult a Keresztkérdés.

Számos klubkoncertet és vidéki fellépést követően a 2016-os Szikra díjról a legjobb zenekarnak járó szakmai díjat hozták el. Ugyanebben az évben felléptek a Papp László Budapest Sportarénában az Ez az a nap! rendezvény nyitó zenekaraként, és élőben játszottak a BalconyTV erkélyén. Az Irie Maffia rapversenyén elért negyedik hely mellett az NKA Hangfoglaló Program támogatásának elnyerésére a legbüszkébbek.

A stílus a nagylétszámú hip-hop, soul és funky alapokra építkező, közérthető élő popzene képzett és virtuóz zenészekkel, sok szintivel. A Keresztkérdés dalai, hangzása néhol r&b-be hajlik, általában domináns, dallamos, vokális refrének törik meg a versszakok rapjeinek hangulatát, hallgathatóvá téve így a zenét mindenki számára. Ennek ellenére a zene mindvégig autentikus marad, hogy hitelesen megállja a helyét bármilyen hip-hop rendezvényen. Szövegileg hasonló a helyzet, az együtes filozófijája és életfelfogása dominánsan jelen van, mégis mindenki számára érthetőek, hallgathatóak és élvezhetőek a szövegek.

“Amit én megismertem a műfaj lényegéről, az az, hogy mondd el őszintén azt, amit gondolsz. Ha ez az alapelv megvan, akkor én elmondhatom ezzel a műfajjal azt is, hogy a problémákra van megoldás, és az Istenünk nagyobb, mint az összes problémánk. A szövegközpontúság miatt erre van lehetőségünk is.”