Sillye Jenő

A magyar keresztény könnyűzene atyja

Sillye Jenő

Sillye Jenő volt az egyik első, aki Magyarországon elkezdett keresztény könnyűzenét játszani. Életére nagy hatással volt Aimé Duval francia jezsuita atya: tőle hallott egy magnófelvételt, amelyen gitárral kísérve énekelt.

1969-ben, 22 évesen írta első dalát (Hol van a szeretet). 1971 nyarán először a verőcei, majd a nagymarosi, felsőgödi és kismarosi plébánián játszotta első dalait az úgynevezett Dunakanyar-egyházközségben a hittanórákon. A találkozók rendszeressé válásával és a létszám gyarapodásával a társaság kinőtte a helyi templomot, és 1978-tól Nagymaros lett a találkozók helyszíne (mind a mai napig). Az Állami Egyházügyi Hivatal papáthelyezésekkel kívánta szétoszlatni a társaságot, ám fordított hatást értek el: így még több fiatalhoz értek el. Jenő és barátai később országjárásba kezdtek.

A rendszerváltás után elsőként kezdett el zenekarával művelődési házakban koncertezni. 1995-ben és 1997-ben zenekarával a Petőfi Csarnokban adott telt házas koncertet. Évtizedeken át tartó aktív pályája során közel 400 dalt írt. 2010. október 23. alkalmából megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést. 2016-ban Magyarország keresztény könnyűzenei díja, a Szikra-díj életműdíját vehette át.