Soul & Gospel Fesztivál 2007

Dicsőítés zengett a Westend tetőteraszról

2007. szeptember 19-22. között került sor a Soul & Gospel Fesztiválra a Westend City Center tetőkertjében. A négy estén át tartó koncertsorozatra 25 ezer érdeklődő látogatott ki, s élvezte a jobbnál jobb koncerteket, melyek a legkülönbözőbb stílusokban szólaltak meg a gospeltől a dicsőítésen át a keresztény rockig.

Soul & Gospel Fesztivál 2007​

A fesztivál szerdán vette kezdetét két hazai együttes, a Morgenfunk és a Lighthouse fellépésével. Az igényes jazz-funk, illetve világzenét játszó csapatok kellő bemelegítést nyújtottak az est két nemzetközi sztárjának, Stan Fortunának és a Yfridaynak. A New York-i Bronxból származó Stan Fortuna talán az egész hét egyik legkülönlegesebb fellépője volt, hiszen rappelő szerzetest ritkán lát az ember, főleg olyan színvonalon, amelyet Stan atya képviselt. Őt a brit Yfriday követte, akik a szigetország egyik legismertebb keresztény zenekara. A Westend közönsége hamar megbizonyosodhatott róla, hogy nem véletlen a népszerűségük, hiszen energikus zenéjük és fülbemászó dallamaik a magyar hallgatókat is gyorsan magával ragadta.

A második napot Pintér Béla és zenekara nyitotta, s a tetőkerten már ekkor szépszámú közönség gyűlt össze, hogy részt vegyen Isten dicsőítésében Béláék vezetésével. Ezután a világhírű Bolyki Brothers világszínvonalú műsora következett, a négy testvér igazi a’capella varázst teremtett, nem csoda, hogy az egybegyűltek nehezen engedték el a Bolyki testvéreket. A csütörtöki nap fő fellépője a holland Miracle City Singers volt: a hat énekes nagyszerű betekintést adott arról, hogy milyen is egy vérbeli soul & gospel koncert.

A pénteki nap a Vészbejárat nevű két tagú rap formáció vezette be egy szám előadásával, hogy átadja a színpadot MC Tonó és Nórinak, illetve az ő zenekaruknak, akik szintén hasonló műfajban utaztak. Az est legnagyobb közönséget vonzó attrakciója kétségkívül a Golgota Gospel Kórus volt, mely közel 100 főt számlált. A jobbnál jobb szólistákkal és táncbemutatóval is színesített produkció hatalmas közönségsikert aratott. Végül, de nem utolsó sorban az osztrák Cardiac Move vette át a hangszereket és a mikrofont. Bár az angolul éneklő fiatal banda koncertjén már kevesebben maradtak, de akik rászánták az idejüket elégedetten térhettek haza, hiszen egy igen tehetséges együttest ismerhettek meg.

A Soul & Gospel Fesztivál szombati zárónapján gyermekprogramokkal már a kora délutáni órákban megkezdődött a műsor. Levente Péter jó hangulatú előadása után Gryllus Vilmos lépett a színpadra, majd a Makám együttest nézhették meg a gyerekek. A legfiatalabbaknak szóló műsor utolsó pontja Pintér Béla és a Csemeték vidám koncertje volt, melyet még az idősebb generációk közül is sokan figyelemmel kísértek.

A fesztivál záró gáláját az egyik legismertebb francia keresztény együttes, a Glorious indította, majd a hazai dicsőítésvezető, Csiszér László vezette be a jelenlévőket Isten imádatába. Őt az Egyesült Államokból érkezett David Ruis és zenekara következett, aki több olyan dicsőítő éneknek is a szerzője, melyet Magyarországon is sokan ismernek. Vezetésével egészen közel kerültünk Isten jelenlétéhez, nehéz is volt elengedni őt a színpadról, de a műsoridő kötelezett, s át kellett adni a terepet a Gável Testvéreknek, hogy befejező koncertjükkel pontot tegyenek ennek a nagyszerű koncertsorozatnak a végére.